Beyazlatma nedir? 2016-05-18T23:48:03+03:00

Project Description

en
de

Çeşitli nedenlerle koyulaşmış dişlerin rengini daha açık hale getirme işlemine diş beyazlatma (bleaching) denir. Beyazlatma jeli içerisindeki hidrojenperoksit, karbamitperoksit, gibi maddeler diş sert dokusu ile reaksiyona girerek, oksidasyon (dişin renginde açılma, ağarma) sağlar.

Beyazlatma herkese yapılır mı? Başarısı kişiden kişiye değişir mi?

Beyazlatma tedavisi genç ve erişkin hastalarda tercih ettiğimiz bir tedavi türüdür. Bu uygulama sağlıklı ağızlara uygulanabilir, aksi takdirde diş hassasiyeti gelişebilir. Bu nedenle diş hekimi çürüğü, aşınmaları ve dişeti rahatsızlıklarını giderdikten sonra beyazlatma işlemlerini gerçekleştirebilir. Beyazlatmanın özellikle sarı tonlu dişlere sahip olan kişilerde başarılı olduğu bilinmektedir. Beyazlama oranı dişlerimizin beyazlatma işlemi uygulanmadan önceki tonuna bağlıdır ve kişiden kişiye değişir. Bu yüzden diş hekiminiz ile beklentilerinizi önceden konuşmalısınız.

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

Günümüzde bilinen iki değişik diş beyazlatma yöntemi vardır.

Bunlardan ilki hastanın kendi başına uygulayabileceği ‘ev tipi’ beyazlatmadır, aşamaları şöyledir:

• Diş hekimi ağzımızdan ölçü alıp, dişlerinizin üzerine takabileceğimiz ince silikon kalıpları hazırlatır,

• Kişinin kendisi için hazırlanmış özel kalıbın içerisine ilaç yerleştirerek bu kalıbı beyazlatılacak dişlerin üstüne renkleşmenin derecesine göre günde en az 0.5-2 saat takması önerilir.

• Tedavi ortalama 1 – 2 hafta içinde sonlandırılır.

İkinci diş beyazlatma yöntemi ise klinikte bir hekim tarafından yapılan ‘ofis tipi’ beyazlatmadır, aşamaları şöyledir:

• Beyazlatıcı ilaç bu işlem hakkında deneyimi olan bir hekim tarafından uygulanır.

• İlgili dişin üzerine ışık kaynağı (LED, plazma) belli bir süre uygulanır. Hafif ve orta şiddetteki renkleşmeler, diş kliniklerinde 1 saatlik ofis tipi (2 seans) özel ışık aletleri ile beyazlatılabilirken, ileri derecedeki renkleşmeler de ilave olarak ev tipi beyazlatma önerilir. Ayrıca ince bir fırça ile uygulanabilen ev tipi beyazlatmalar da kullanılabilir.

Dişler beyazladıktan sonra eski haline döner mi? Beyazlatmanın ömrü nedir?

Dişler her zaman için eskisinden daha beyaz olacaktır. İlk beyazlatma işleminin başarısı bu tedavinin ömrünü büyük ölçüde etkiler. Diğer önemli faktörler ise hastanın çay, kahve, sigara, renkli içecek ve ağız hijyenine bağlıdır. Renkleşmenin dercesine göre yılda bir-iki kez pekiştirme tedavisi gerekebilir. Ancak bu pekiştirme ilk beyazlatma kadar uzun süre gerektirmez. Beyazlatma tedavisinden sonra diş hekiminin önerisi doğrultusunda beyazlatıcı diş macunları ve ince fırça şeklindeki ‘beyazlatma kalemleri’ kullanılabilir. Bu uygulamalar beyazlatmanın ömrünü uzatır.


Leave A Comment