Project Description
Her insan en güzel yüze ve vücuda sahip olmak ister. Özellikle de kadınlar. Çekicilik ve güzellik ilk olarak yüzde başlar. Karşıdan bakıldığında birbiri ile orantılı yüz yapısı burun, göz ve dudaklar, kadınların hayalini kurduğu bir görünümdür. Bu nedenle de burun estetiği çok daha fazla üzerine düşülen ve tercih edilen yüz estetik operasyonlarının başında yer alır. Kusursuz ve yüze en güzel yakışan bir buruna sahip olmak herkesin isteklerinde yer alır. En önemli gereksinimlerinden biri de ifadenizdeki bütünlüğü bozmayacak şekilde profil görüntünüzde doğallık yakalamaktır.
Burun estetiği operasyonu; tıptaki adıyla Rinoplasti; “ Burnun yeniden şekillendirilmesi“ işlemidir.
Burun estetiği operasyonu ile; burun küçültme, burun büyütme, burun ucu kaldırma, burun kemiğinin alınması (deviasyon) gibi işlemler yapılabilir.
Yapılma Nedenleri
Burun Estetiği Operasyonunun yapılmasının başlıca iki nedeni vardır:
1. SAĞLIK AMAÇLI:Burundan kaynaklanan sağlık sorunlarının giderilmesi amacıyla yapılan operasyondur. Genetik / doğumsal nedenler, kaza, çeşitli hastalıklar veya darbe sonucunda nefes almakta güçlük, burunda tıkanıklık veya kırık, konuşmakta zorluk, ileri seviye horlama veya koku alma / alamama şikayeti gibi sorunlar yaşayan kişiler için önerilmektedir.
2. ESTETİK AMAÇLI: Estetik burun ameliyatı (rinoplasti); kişinin burnuyla ilgili rahatsız olduğu noktaların düzeltilerek estetik bakış açısından hoş görünen bir burun yaratmak ve aynı zamanda varsa nefes alma probleminin de giderilmesi amacıyla yapılan cerrahi bir müdahaledir. Plastik cerrahi uygulamaları arasında en sık yapılan işlemler arasındadır. Bu işlem sayesinde burun sırtındaki yüksekliğin giderilmesi, burunun görünen dış çatısındaki eğriliklerin düzeltilmesi, burun ucunun kaldırılması, burun uzunluğunun azaltılması, burun kanatlarının küçültülmesi, “septum” adı verilen burun ortasındaki kıkırdaktaki eğriliklerin düzeltilmesi vb. işlemler gerçekleştirilebilmektedir.
Ameliyat Öncesi Dikkat Edilecek Noktalar
Burun estetiğine başvuran bir hasta, doktoruna açık olmalı tam olarak nasıl bir burun istediğini eksiksiz anlatmalı gerekirse örnek bir fotoğrafla isteğini görsel olarak pekiştirmelidir. Ameliyat öncesi kişilerin fotoğraflarının çekilerek bilgisayar ortamında hayal edilen görüntünün yaratılarak hastanın onayının alınması da operasyon öncesi en doğru adımdır. Böylece operasyonun seyri ve ameliyatta izlenecek yöntem de açığa çıkmış olur. Ameliyat Yaşı Bayanlarda 17, erkeklerde 18 yaşından itibaren burun estetiği ameliyatı yapılabilir.
Operasyon Yöntemleri
Burun estetiği operasyonu için açık ve kapalı olmak üzere iki yöntem vardır. Kullanılacak yöntem, ameliyat öncesi değerlendirme sırasında burunda yapılacak değişikliklere karar verilirken doktorunuz tarafından işleyişe göre belirlenir.
Anestezi Yöntemi ve Süresi
Burun ameliyatları hastane ortamında, genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi 1-3 saat arasındadır. Operasyon bitiminde hastanın burnunun içine tampon veya silikon, burun sırtına ise alçı yerleştirilir. Sebebi; hem erken dönemde oluşacak şişlikleri azaltmak hem de oluşturulan yeni burun yapısının dayanıklılığını koruyup, şeklinin tam oturmasını sağlamasıdır. Hasta operasyondan bir gün sonra taburcu edilir. Burun içine tampon yerleştirilmiş ise operasyondan 1-2 gün sonra, silikon yerleştirilmiş ise operasyondan 5-6 gün sonra çıkartılır. Açık rinoplasti tekniği uygulanmış hastalarda 6 veya 7. günde dikişler alınır, alçı ise 7 veya 8. günde çıkartılır.
İyileşme Süreci
Ameliyattan hemen sonra işlem sırasında oluşan kanamaya ve kişinin cilt yapısına bağlı olarak göz etrafında morarma ve şişlik ortaya çıkabilir. Bu normal bir durumdur. Meydana gelen morluk ve şişlik yaklaşık 2 hafta içerisinde tamamen kaybolur ve her geçen gün iyileşmeye devam eder. Burnunuzun tamamen şeklini alması 6 ay ile 1 yıl arasındadır.
Ameliyat Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar
• Burunda yer alan ve en az bir hafta orada durması gereken koruyucu ve sargılar ıslanmamalıdır.
• Banyo yapılmamalı ve buharlı ortamlardan uzak durulmalıdır.
• Sargılar alınıp burnunuz açılınca, burun cildi özel losyonlarla temizlenmelidir.
• Yoğun spor ve fiziksel aktiviteden uzak durmalıdır.
• İlk 2 hafta dişleri çok dikkati fırçalamalıdır.
• 1 hafta boyunca aşırı yüz hareketleri (mimikleri) yapılmamalıdır.
• 5 gün boyunca kontak lens takılamayacağı da eklenmelidir.
• 4 hafta boyunca hassaslaşan buruna sert bir şekilde dokunmamak, darbelerden korumak gerekmektedir.
• En az 2 ay boyunca gözlük kullanmamalıdır.
• Zararlı ışınlar hassaslaşan cildinize zarar vereceğinden güneş ışınlarından, solaryumdan uzak durulmalıdır.
Leave A Comment