Project Description
OCT Anjiyografisi , “İlaçsız Görüntülemede Yeni Nesil Teknoloji” olarak geçmektedir.
Damar içerisinde hareket eden kırmızı kan hücrelerinin hareketi OCT-B taraması ile yakalanarak, görüntü haline getirilir.
OCT Anjiyografisinde damar ve yapısal görüntüleme bilgileri tek bir ekranda girişimsel müdahale olmadan gösterilir. Geleneksel göz anjiyosunda olduğu gibi kişilere damar yolu ile ilaç verilmez. 3D (3 boyutlu) ile gözün anjiyografik görüntülenmesi sağlanır.
Neden AnjiyoPleks?
Görsel değerlendirmenin kolaylığı için retina ve koroid tabakaları ayrı ayrı incelenebilir.
Girişimsel olmayan, ilaç içermeyen anjiyografidir.
Sadece bir tarama ile OCT anjiyografi çekimi sağlanır. (Tek tarama kolaylığı)
OCT Anjiyografisi
3D sayesinde gözün arka katmanlarını tek tek değerlendirme olanağı sunar
İlaç içermeyen bir anjiyografidir
Tek tarama kolaylığı ile kısa zamanda işlem tamamlanır
Göz bebekleri damla ile büyütülmez
Tek görüntü alımı yaklaşık 8-10 saniye sürmektedir.
Göz Anjiyosu Nedir?
Göz anjiyosu gözün arkasında bulunan retina ve koroid denilen tabakalardaki damar yapısını incelemeye yarayan bir tekniktir.
Göz Anjiyosu Neden Önemlidir?
Anjiyografik olarak gözün görüntülenmesi şeker hastalığı, göz tümörleri, gece körüğü ve retina bozukluklarının tanısını yapmaya yardımcı olur.
Göz Anjiyosu Neden Yapılır?
Göz anjiyosu göz damarlarının görüntülenmesi
Göz içinde herhangi bir kitle varlığının araştırılması
Göz damarlarındaki kaçakların belirlenmesi
Göz damarlarındaki kanama bölgelerinin incelenmesi
Göz damarlarındaki tıkanıklıkların belirlenmesi
Göz iltihaplarının incelenmesi
Retina yapılacak lazer tedavisine karar vermek ve lazer tedavisinin uygulanacağı bölgelerin belirlenmesi
Lazer veya uygulanacak başka tedavinin etkinliğinin teyit edilmesi
Yaşa bağlı sarı nokta rahatsızlıklarının tespiti ve tedavisi
Göz Anjiyosu Nasıl Yapılır?
Göz anjiyosu gözde arkasındaki damarları özel boyayla boyayarak, gözle görünmeyen sorunların görülmesi, tanı konulması, tedaviye karar verilmesi ve tedavinin etkilerinin izlenmesi amacıyla kullanılır. İşlemin başında göz bebekleri damlayla büyütülür ve koldan damarlara özel bir ilaç verilir. İlacın dolaşımda göze kadar ulaşmasından sonra, gözdeki damarlar daha belirgin şekilde görülür. Bu sırada özel bir mikroskop ve ışık yardımıyla göz içi fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflarla hastaya tanı konur. Yaklaşık yarım saat süren uygulamanın gözlere zararı yoktur.
3. Nesil Gen3 lazer teknolojisi ile tanışın!
Daha keskin görmeyi kim istemez ki? Günümüzde 3.nesil lazer tedavisi olarak geçen ReLEx SMILE, miyop (-10 numaraya kadar) ve astigmat (-5 numaraya kadar) tedavisinde kişiye özel bıçaksız, ağrısız, hızlı iyileşme sağlayan , kapalı sistemle (doku kaldırmadan) uygulanan, güvenli ve hassas ileri lazer teknoloji yöntemidir.
ReLEx SMILE Yönteminin Özellikleri
İnce kornealar içinde uygulama imkanı
Yüksek miyop ve astigmat durumlarında uygulama
Kornea yapısını daha iyi koruma
Flepsiz (Kapak kaldırmadan) ve tek adımda kapalı cerrahi kolaylığı
Doğala en yakın sonuç
Daha az göz kuruluğuna neden olma
Klasik katarakt yönteminin aksine, bilgisayar kontrollü lazer katarakt ile cerrahi kesilerde kusursuz teknoloji…
Riskler Ortadan Kalkıyor, İyileşme Süreci Kısalıyor
Femtosaniye Lazer teknolojisi, katarakt cerrahisinin en önemli aşamalarının, el değmeden bilgisayar kontrolünde gerçekleştirilmesini sağlayarak iyileşme sürecini kısaltmakta ve daha güvenli cerrahi yapılabilmesine yardımcı olmaktadır.
Kişiye Özel, Bıçaksız, Güvenli Operasyon
Femtosaniye Lazer teknolojisi, ‘lazer katarakt tedavisi’ olarak bilinen Fako Cerrahisinin en önemli aşamalarının kişiye özel ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar:
• Korneal kesinin bıçak kullanılmadan lazer ışını ile oluşturulması,
• Astigmatik düzeltme yapılabilmesi,
• Kataraktlı merceğin ön zarında oluşturulan açıklığın (kapsüloreksis) istenilen ölçülerde yapılması,
• Kataraktlı merceğin lazer enerjisi yardımıyla parçalara ayrılması.
Görme Kalitesi Artıyor
Bilgisayar kontrollü Femtosaniye Lazer teknolojisi, robotik cerrahi değildir. Cerrahın teknolojiyi iyi kullanması kadar el becerisinin de önemli olduğunu belirtmek gerekir. Ancak Femtosaniye Lazer, katarakt cerrahisinde kullanılan multifokal (uzak-yakın) göz içi lenslerin yerleştiği yuvanın üst seviyede düzgün ve mikron seviyesinde güvenlikle hazırlanabilmesini sağlayarak, görme kalitesini üst seviyeye taşımaktadır. Multifokal lensler ile, katarakt dışında görmeyi azaltan bir göz kusuru olmadığı takdirde, hastanın gözlüğe bağımlılığı çok azalmakta veya tümüyle ortadan kalkabilmektedir.
Göz muayenesi sırasında normal muayene cihazları ile görülemeyen durumlarda, gözün arka segmentini görüntülemek için Ultrasonic ses dalgaları kullanılır. İki ayrı durum için ultrason görüntüsüne ihtiyat duyulmaktadır. Biyometri dediğimiz ultrasonografi ile ölçümü yapılarak, göz içi lensinin uygunluğu tespit edilmekte, B-Scan yöntemi ile de göz içinde kanama, yabancı cisim, tümör veya retina dekolmanı tespit edilebilmektedir.
Gözümüzün en önünde bulunan, koruyucu kornea tabakasının kalınlığını ölçmek için pakimetri cihazından yararlanılır. Excimer Laser Ameliyatı öncesi ve Glokom hastalığının teşhisinde pakimetri yöntemi kullanılmaktadır.
Normal göz muayenesinde doktorlar gözün miyop , hipermetrop veya astigmat derecesini rahatlıkla söyleyebilirler , fakat wave front teknolojisi ile, gözümüzün üç boyutlu haritası çıkarılmaktadır. Wavefront Lasik tekniğinde kullanılan bu harita, korneanın üzerindeki tüm bozuk alanları göstermekte ve böylece kişiye özel çok başarılı bir lazer tedavisi uygulanabilmektedir.
Katarakt ameliyatı sırasında, merceğin bozuk olan kısmı çıkartıldıktan sonra, hastanın göz numarasına uygun yapay bir lens yerleştirilmektedir. Göz içine yerleştirilecek lenslerin numarasını ölçmek için Ultrasonik biyometri kullanılmaktadır.
Humprey görme alanı testi ,görme alanı testi yapmaya yarayan cihaz sayesinde gözün sadece odaklandığı merkezin değil, kenarlarındaki alanında ölçülmesi sağlanır. Humprey görme alanı testi , özellikle Glakom hastalığının erken teşhis ve takip edilmesinde en önemli tetkik aletlerinden birisidir.
OCT sayesinde, retina tabakası ince kesitler halinde incelenebilmekte ve özellikle Glakom tanı ve gelişimi takip edilebilmektedir. Birçok retina hastalığının tehşisinde OCT ( Optik Kohorens Tomografi) hekimlere önemli ipuçları ve bilgiler vermektedir.
Heidelberg retinal tomografi HRT sayesinde, retina tabakasının arka kısmı ve maküla hasarları ayrıntılı olarak görüntülenebilmekte ve yine Heidelberg retinal tomografi HRT ile Glokom ‘un sinir uçlarına verdiği zarar görülebilmektedir.
Gözümüzün en dışında bulunan saydam yüzeyine Kornea diyoruz. Kornea üzerinde bulunan kolajen yapı (Endotel hücreler) gelen ışıkların mükemmel bir şekilde kırılmasını ve retina üzerinde odaklanmasını sağlamaktadır. Bu endotel hücrelerin azalması, görme ile ilgili değişik problemlere yol açmaktadır. Doktorlar bu problemlerin endotel yapı ile alakası olup olmadığını “Endotel Sayacı” yardımıyla anlayabilmektedir.
Özellikle yaşa bağlı maküla dejenerasyonunu teşhis etmekte kullanılan son derece güvenli bir tetkik yöntemidir. Damardan özel bir ilaç verilmesi yoluyla yapılan uygulama sonucunda, retina damar yapısı ve maküla üzerinde muhtemel hasarlar görüntülenebilmektedir.
Havalı tonometri, göz içi basıncımızı ölçmek için kullanılan bir tetkik cihazıdır. Havalı tonometri’ de uygulanan yöntemde, cihaz tarafından göze hava üflenerek ölçüm tamamlanır. Havalı tonometri de, saniyeler içinde hastaya ait göz içi basıncı ölçülmektedir.
Kornea Topografi’de , Pentacam cihazı ile gözün kornea tabakası en ince detaya kadar görüntülenebilmektedir. Kornea Topografi’de sadece gözün ön ve arka kamarası değil, aynı zamanda kornea kalınlığı ile de ayrıntılı bilgi vermektedir.
Kornea Topografi’de , bu ölçüm ve fotoğraf sayesinde hastanın gözünün Laser tedavisine uygun olup olmadığını veya kornea da herhangi bir hastalık olup olmadığını da doktorlar görebilmektedir.
Fluorescein anjiografi (FFA) , retina tabakası ve kan damarlarının yapısı hakkında bilgi verir.
Fluorescein anjiografi (FFA), retina’nın vizyon merkezini ve damar yapısını görmek için kullanılır.
Fluorescein anjiografi (FFA), damardan özel bir boya(fluorescein) verilerek yapılır. Fluorescein anjiografi (FFA), fotoğraf veya video kamera ile görüntülenir.
Kullanılan ilacın çok az da olsa alerji riski vardır. İlaç allerjiniz varsa mutlaka doktorunuza bildiriniz.
Normal retina tomogrofisi retina üzerindeki damarları gösterirken, koroid üzerindeki damarları görüntülemek için ICG tekniği kullanılmaktadır. Yeşil Anjiyo ICG yönteminde, hastanın kolundan özel yeşil bir ilaç verilmektedir. İlaç kan dolaşımı yoluyla göze ulaştığında damarları genişletmekte ve koroid damar yapısı çok daha ortaya çıkmaktadır.
Yeşil Anjiyo ICG tetkiki sayesinde, hem retinanın arka tarafını daha net görebilmek hem de koroid damarlardaki kaçak veya anormal damarlanmayı da belirleyebilmek mümkün olmaktadır.
Göz yaşımız özellikle yaşa ve bazen kullandığımız ilaçlara bağlı olarak azalmakta ve bu da işlevini tam olarak yerine getirememesine sebep olmaktadır. Göz yaşımız her göz kırpışımızla birlikte göz yüzeyini hem yıkar hem de mikroplardan arındırır. Az üretilen göz yaşı yüzünden batma, kanlanma, ışığa hassasiyet oluşabilir.
Schirmer Testi ile gözyaşımızın yeterli olup olmadığını anlayabiliriz. Bütün göz tedavi merkezlerinde kolaylıkla uygulanabilen Schirmer testte, hastanın her iki altgöz kapağı içine özel bir test kağıdı yerleştirilerek ölçümleme dakikalar içinde gerçekleşir.
IOL master, katarakt ameliyatında kullanılacak yapay lensin gücünü (derecesini) tam olarak ölçmek için kullanılmaktadır.
Korneanın kırma kusurlarını ölçmeye yarayan cihazdır. Korne üzerine gelen ışık ışınlarının kırılarak retina üzerine düşmesine refraksiyon denir. Bu kırılmanın az veya çok olmasına göre kişilerin miyop, hipermetrop veya astigmat değerleri ortaya çıkar.
Cihazın içindeki resme bakılırken saniyeler içinde gerçekleştirilen ölçümleme hem çok basit hem de çok güvenilir değerler vermektedir.
Toddler’ın reaktif kusurlarını hesaplamak için kullanılır.
Synoptophor, şaşılık hastalığı için kullanılır.
Kontrast duyarlılığını değerlendirmek için kullanılır.
100 HUE testleri, renk körlüğü değerlendirmesi için kullanılmaktadır.
Pediyatrik refraktometre cihazı, özellikle çocuk hastaların kırılma kusurlarını belirlemek için kullanılmaktadır. Pediyatrik refraktometre cihazı sayesinde 7 yaşına kadar tedavi edilebilen şaşılık veya göz tembelliği teşhis edilebilmektedir.
Yukarıdaki renkli daireler içinde sayılar var. Okuyabiliyorsanız renk körü değilsiniz. Okuyamadıysanız renk körlüğünüz olabilir, hemen bir göz hekimine gitmenizi tavsiye ederiz.
Yukarıda yazan sayılar sırası ile;
12 5
6 7
Leave A Comment