Keratokonus 2016-11-04T01:02:56+03:00

Project Description

en
de

Gözün en önünde kornea denilen saydam tabaka bulunur. Kornea tabakası; cisimleri net olarak görebilmemizi sağlayan, gözün kırma derecesini belirleyen en önemli optik unsurdur. Kornea normalde saat camı veya kubbe gibi gözün ön kısmını örter. Keratokonus hastalarında ise kornea şekli bozuktur kornea öne doğru sivrileşir, bombeliği artar, dikleşir ve zamanla yerçekimi etkisiyle bu bombelik aşağı doğru sarkma ve kornea merkezinde aşağı yer değiştirme ile sonuçlanır. Bu şekil bozukluğu da hastada giderek artan miyopa, astigmata ve gözlükle düzeltilemeyen görme bozukluğuna yol açar. Hastalık genetik özellik gösterebilir ve keratokonus hastalarının yakınlarında da yüksek astigmat veya keratokonus sık görülür. Sürekli artan düzensiz astigmatizma, miyopi vardır, genelde iki taraflı tutulum olsa da nadiren tek taraflı keratokonus vakaları da vardır. Hastalık ilerleyen bir seyire sahip olduğundan tedavisi çeşitli aşamalardan oluşmaktadır. Buna göre öncelikle lens kullanamayan görme seviyesi düşük hastalarda görme keskinliğini artırmak için kornea içi halkalar yerleştirilir, hastalığı durdurmak amaçlı korneal kollagen çapraz bağlama ( CCL) ameliyatı yapılır tüm bunlara rağmen hastalık ilerler ve görme keskinliği çok düşerse kornea nakli gerekebilir. Keratokonus’un Belirtileri Keratokonus hastalığında başlangıç yaşı olarak belirli bir yaş bulunmamaktadır. Her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Keratakonusun erken teşhisi önem arz etmektedir. Bunun için yüksek teknolojili tetkik cihazlarına ihtiyaç duyulur.

Hastalığın belirtileri:

• Net görememe, çarpık ve bulanık görme

• İlerleyici miyop ve astigmat

• Sık sık değişen gözlüğe rağmen gözlükle de net görememe

• Çift görme • Gözde parıltı

• Göz yorgunluğu ile seyreden baş ağrıları

• Gözlerde ışığa karşı aşırı hassasiyet

Keratokonus’un Teşhisi

Belirtileri genellikle ergenlik çağında ortaya çıkmaya başlayan hastalığın çocuk yaşta tanısı zordur, çok ayrıntılı muayenelerle belirlenebilir. Birçok hasta kendilerinde sadece “miyop astigmat” rahatsızlığı olduğunu zanneder. 20 ila 40 yaş arasında ilerleme gösterir. Bu dönemde gözlük numaraları sık sık değişmeye başlar ve hastalara her gittikleri göz uzmanı değişik numaralı gözlük reçeteleri verebilir. Gözlüğe rağmen hasta net göremeyebilir. Gözlük kullanmak istemeyen Excimer Lazer tedavisi düşünen hastalarda kornea incelemesi için yapılan topografik tetkik sırasında keratokonus hastaları tesadüfen yakalanabilmektedir.

Keratokonus’un Tedavi Yöntemleri

– Gözlükler Önce gözlükler denenir. Hastalığın başlangıç evrelerinde, gözlüklerle iyi bir görüş elde edilir. Ancak gözlük numaraları sık sık değişir.

– Kontakt Lensler Keratokonusta çeşitli tipte kontakt lensler kullanılır.

• Yumuşak Lensler

• Sert lensler

– Cross-Linking (Çapraz Bağlama) Tedavisi: CCL tedavisinde amaç; korneayı oluşturan kollagen lifleri güçlendirmek, UV ışını etkisiyle kollagen liflerin kısalıp kalınlaşmasını, tekrar eski dayanıklığına ve dirençli hale kavuşmasını sağlamak ve hastalığın ilerlemesini durdurmaktır. Gözlük numarasında artış ile başvuran keratokonus hastalarında, crosslinking sonrasında numara artışının durmasının yanı sıra mevcut numaralarda da çok az miktarda (maksimum 1-2 derece azalma) olması beklenir.

– Intra Corneal Rıng – ICR Tedavisi (Kornea İçi Halka): Kornea içi halkalar, çeşitli kalınlık ve uzunluklarda üretilen saydam halkalardır. Keratokonusun evresine ve şekil bozukluğunun santralizasyonuna göre önerilen çeşitli kalınlık ve uzunlukta halkalar bazen tek, bazen çift olmak üzere farklı şekillerde uygulanabilmektedirler. Kornea içi halka tedavisi damla anestezisi ile yapılmaktadır. Kornea içi halkaların yerleştirileceği oluklar, mekanik yöntemle veya femtosaniye lazerle açılabilir, ideal olanı femtosaniye lazerle açılmasıdır. Çünkü lazerle yapılan operasyonda her şey bilgisayar kontrolünde olup oluşturulacak tünelin derinliği ve boyutları ideal olmaktadır.

– Kornea Nakli: Keratokonus hastalığında en son tedavi seçeneği kornea naklidir. Kornea nakli gözlük ve kontakt lenslerle yeterli görmesi olmayan, crosslinking ve kornea halka segmenti tedavilerinin sonuç vermediği veya bu tedavilerden fayda görmeyecek kadar ileri seviyede keratokonus hastalığı olanlara yapılmaktadır.


Project Details

Skills Needed:

Categories:

Tags:

Leave A Comment